Bez kategorii

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest ostatnio coraz bardziej popularna. Stosują ją nie tylko osoby, które ze względu na zdiagnozowaną alergię powinny glutenu unikać, ale również osoby, które są przekonane, że ta substancja im szkodzi. Jednak czy ta metoda żywienia jest na pewno dobra dla zdrowia? Jakie ma wady i zalety?

Celiakia

Celiakia to określenie schorzenia związanego z nietolerancją glutenu. Jest to choroba autoimmunologiczna, która sprawia, że organizm układ odpornościowy atakuje i uszkadza wyściółkę jelita cienkiego. Częstym spożywaniu glutenu organizm staje się mniej zdolny do wchłaniania składników odżywczych do krwiobiegu. Przez to po jakimś czasie występują różnorodne objawy kliniczne. Naukowcy są zgodni, że jedynym sposobem zwalczania tej choroby jest dieta bezglutenowa. Jednak schorzenie to obejmuje jedynie ok. 1% procent całej populacji ziemi.

Dieta bezglutenowa- na czym polega

Gluten występuje w większości rodzajów zbóż, a więc jego głównym źródłem są zboża, a więc pieczywo, makarony, a także słód (główny składnik piwa). Głównym założeniem tej diety jest więc po prostu unikanie żywności, która go zawiera i zastępowanie jej na przykład specjalnie dedykowanymi tej diecie produktami. Dlatego spożywać można:

  • Owoce i warzywa
  • Fasole, nasiona, rośliny strączkowe i orzechy w ich naturalnych, nieprzetworzonych formach
  • Jajka
  • Chude, nieprzetworzone mięso, ryby i drób
  • Większość niskotłuszczowych produktów mlecznych

Również niektóre ziarna, skrobie lub mąki, które mogą stanowić część diety bezglutenowej, takie jak:

  • Gryka
  • Kukurydza – mąka kukurydziana, grys i polenta bezglutenowe
  • Len
  • Mąki bezglutenowe – ryżowe, sojowe, kukurydziane, ziemniaczane i fasolowe
  • Proso
  • Komosa ryżowa
  • Ryż, w tym dziki ryż
  • Soja

Zobacz też:

http://naturalniezdrowa.pl/jak-poprawic-nastroj-jedzeniem-przepisy/

Dieta bezglutenowa a cukrzyca

Badania pokazują, że ok. 10% osób z cukrzycą typu I cierpi również na celiakie, dlatego dieta bezglutenowa może być w ich przypadku wskazana. Istnieje możliwość, że między tymi chorobami jest genetyczny związek.

Niestety w przypadku połączenia tych chorób trzeba zachować szczególną ostrożność przy dobieraniu posiłków. Po pierwsze produkty oznaczone jako bezglutenowe mogą być potencjalnie niebezpieczne dla cukrzyków- musisz szczególnie dokładnie zwracać uwagę na cały ich skład. Po drugie może się również okazać, że popełnienie błędu w diecie bezglutenowej może wpłynąć na kontrolę poziomu cukru we krwi. Jak więc działać?

  • Kontroluj i konsultuj z lekarzem wyniki na bieżąco- może się okazać, że potrzebujesz większej ilości insuliny, ponieważ przez celiakię może ona wchłaniać się gorzej.
  • Zwiększ spożycie błonnika.
  • Miej przy sobie bezglutenową przekąskę na wypadek spadku cukru we krwi.

Chociaż gluten sam w sobie nie szkodzi osobom z cukrzycą typu II, jednak jest on często głównym składnikiem produktów zawierających dużo węglowodanów. Spożycie ich w dużej ilości może powodować skoki cukru we krwi.

Jeśli nie jesteś w stanie sam ułożyć sobie diety, idź do dietetyka i poinformuj go koniecznie o swoich schorzeniach. Pamiętaj też o tym, jak ważna w życiu cukrzyka jest samokontrola- sprawdź ofertę glukometrów na

https://hpdiagnostyka.pl/pl/c/Glukometry/27

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *