Bez kategorii Kuchnia

Zdrowie na ostro- papryczki chili

Papryczki chili ( Capsicum annuum ) to owoce papryki Capsicum wyróżniające się ostrym smakiem. Najbardziej znane gatunki to cayenne i jalapeño. Używane są głównie jako przyprawa, mogą być gotowane lub suszone i sproszkowane. Ich głównym bioaktywnym związkiem roślinnym jest kapsaicyna, odpowiedzialnym za ich wyjątkowy, ostry smak i wiele korzyści zdrowotnych.

Witaminy i minerały

Papryczki chili są bogate w różne witaminy i minerały. Ponieważ jednak są one spożywane tylko w niewielkich ilościach, ich wkład w dzienne spożycie jest znikomy. Te pikantne owoce w swoim składzie mają:

  • Witamina C. Papryczki chili są bardzo bogate w ten silny przeciwutleniacz, który jest ważny dla gojenia się ran i funkcji odpornościowej.
  • Witamina B6. B6 odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym.
  • Witamina K1. Znana również jako filochinon, witamina K1 jest niezbędna do krzepnięcia krwi oraz zdrowych kości i nerek.
  • Potas. Istotnym mineralny suplement, który oferuje szereg funkcji, może on zmniejszyć ryzyko chorób serca, gdy spożywane w odpowiednich ilościach.
  • Miedź. Miedź, której często brakuje w zachodniej diecie, jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, ważnym dla mocnych kości i zdrowych neuronów.
  • Witamina A. Papryczka chili jest bogata w beta karoten, który organizm przekształca w witaminę A.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia papryczki chili

Papryczki chili są bogate w przeciwutleniające związki roślinne, które mają różne właściwości zdrowotne. Najbardziej godna uwagi jest kapsaicyna, która odpowiada za ich ostry smak. Jednak, na co wpływa jej spożywanie?

Zwalcza infekcje grzybicze, przeziębienia i grypę

Charakterystyczny czerwony kolor papryczek chili wskazuje, że są bogate w beta-karoten lub prowitaminę A. Witamina A ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowego układu oddechowego, jelitowego i moczowego. Ponadto witamina A i witamina C w papryce chili są niezbędne w budowaniu odporności na infekcje i choroby. Kapsaicyna ma też szereg właściwości przeciwbakteryjnych, które mogą zwalczać przewlekłe infekcje zatok. Jeśli cierpisz na wysoką gorączkę, ostra papryczka chili może nie tylko złagodzić bóle, ale może również pobudzić układ odpornościowy do walki z wirusem. Dodatkowo kapsaicyna wykazuje działanie grzybobójcze.

Poprawia metabolizm i pracę układu pokarmowego

Jedną z największych zalet kapsaicyny jest jej wpływ na metabolizm, dzięki czemu sprzyja utracie wagi. Wbrew powszechnemu przekonaniu, papryczki chili mogą w rzeczywistości łagodzić podrażnienia żołądka i być świetnym sposobem na leczenie wrzodów żołądka. Po drugie, papryczki chili, zwłaszcza w postaci proszku, są bogate w przeciwutleniacze i inne związki, które mogą łagodzić inne problemy trawienne, takie jak rozstrój żołądka, gazy jelitowe, biegunka i skurcze. Papryka jest w stanie to osiągnąć, ponieważ stymuluje soki żołądkowe i przeciwdziała kwasowości w przewodzie pokarmowym. Po trzecie, papryczki chili mogą przyspieszyć metabolizm. Przyspieszając metabolizm, ograniczasz apetyt i poprawiasz tempo spalania tłuszczu. Ogólnie uważa się, że spożywanie papryczek chili wraz z innymi praktykami zdrowego stylu życia może poprawić utratę wagi.

Działanie przeciwbólowe

Papryczka chili blokuje przekazywanie informacji o bólu do mózgu, dzięki czemu przyłożenie jej do konkretnego miejsca na ciele przynosi szybką ulgę. Wywołuje ona co prawda uczucie pieczenia, jednak to zagłusza receptory bólowe. Zwykle może być stosowany w leczeniu półpaśca, bólu stawów i neuropatii HIV, są też badania nad tym, że może ulżyć w migrenach.

Poprawia funkcje mózgu

Jednym z kluczowych sposobów utrzymania silnych zdolności poznawczych jest odpowiednia ilość tlenu i żelaza. Na szczęście papryczki chili są bogate w żelazo. Dzięki temu przyczyniają się do zwiększenia przepływu krwi i produkcji hemoglobiny w mózgu. Ponadto mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych, takich jak demencja i choroba Alzheimera.

Zobacz też:

http://naturalniezdrowa.pl/jajka-samo-zdrowie/

Zapobiega cukrzycy typu II

Oprócz utrzymania zdrowia serca, papryczki chili mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysokiego poziomu insuliny we krwi, który jest częstym objawem cukrzycy typu 2. Wielu australijskich naukowców odkryło, że posiłek zawierający papryczkę chili może zapewnić odpowiednią ilość insuliny, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie przydatny fakt dla osób z nawagą lub otyłością. Warto też przypomnieć, że papryczki chili są bogate w przeciwutleniacze, kartenoidy i witaminę C. Te również znacznie przyczyniają się do regulacji insuliny.

Jeśli zmagasz się z problemem lub podejrzeniem cukrzycy koniecznie sprawdź nasz zaprzyjaźniony blog i sklep dla diabetyków:

https://zdrowydiabetyk.pl/

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *