Zupa to rozgrzewająca alternatywa dla posiłku, a w tym artykule przedstawimy Wam pomysły na przygotowanie tego zdrowo i łatwo trzech najpopularniejszych w Polsce. Polecane są zwłaszcza przy przeziębieniu, osłabieniu, a nawet jako cudowny lek na kaca.
ROSÓŁ to zdecydowany król polskich stołów. Jest pożywny i rozgrzewający, wybierany jako wsparcie w czasie choroby, polecany też przy zatruciu alkoholowym. Oto nasza zdrowa receptura na zupę.
Kostkę rosołową zrób sam!
Kostki rosołowe są polecane jako cudowny wynalazek w kuchni, który bardzo przyspiesza gotowanie. Niestety, kupne kostki mają w większości fatalny skład- głównie sól, polepszacze smaku i masa chemii. Zdecydowanie polecamy zrobienie domowego bulionu warzywnego, który możemy dodać do potrawy w dowolnym momencie. Składniki:
kilka ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
100g cebuli
3 liście laurowe
30g liści świeżego lubczyku
pęczek natki pietruszki
100g selera
350g pręgi wołowej
350g mięsa z podudzi kurczaka
200g marchwi
100g korzenia pietruszki
10g czosnku
250g soli morskiej
150g wody
Pieprz, liście laurowe, ziele angielskie zmiel w młynku. Cebule pokrój w plastry i obsmaż delikatnie na patelni. Resztę warzyw zetrzyj na drobnej tarce, mięso zmiel w maszynce. Składniki wrzuć do garnka o grubym dnie, dodaj wodę i sól. Gotuj ok. 40 minut mieszając co jakiś czas. Gęstą pastę przełóż do słoika, przechowuj w lodówce. Jeśli wolisz opcję wege zwyczajnie pomiń mięso.
Z tak przygotowanej pasty możesz szybko zrobić zupę, dodając makaron lub zacierki, mięso kurczaka czy marchew dla ładnego wyglądu. Wystarczą ok. 2 łyżki pasty na garnek wody.
ŻUREK
Pojawia się na polskich stołach od wieków. Podobnie jak w przypadku rosołu, potrzebuje bazy, jaką tutaj jest zakwas. Również zachęcamy do omijania tego kupnego i zrobienia go samemu, ale uwaga, bo zakwas musi kilka dni postać, aby dojrzeć. Składniki:
szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
szklanki ciepłej, przegotowanej wody
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
słoik
gaza
Składniki umieść w słoiku, zalej wszystko ciepłą wodą, słoik owiń gazą i schowaj w ciepłe miejsce.
Przygotowanie zupy zależy w zupełności od upodobań, możemy zagotować wywar na kiełbasie, wędzonce, lub bez mięsa. Ważne są przyprawy, takie jak czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście sól, które wrzucamy na gotującą wodę, a następnie dodajemy zakwas. Jeśli chcemy złagodzić jego smak dodajemy śmietankę 30%. Gotowy żurek świetnie prezentuje się podany w chlebie, ale smakuje też dobrze podany na talerzu z białą kiełbasą, jajkiem, czy wędzonką.
POMIDOROWA
Pomidory to źródło potasu, zwłaszcza te po obróbce. Tutaj też utrudnimy, ale tylko trochę- zaczniemy od przygotowania domowego koncentratu. Potrzebujesz:
Ok. 3 kg dobrej jakości pomidorów (polecamy polskie, najlepiej z bazarku)
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie cukier
Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę i zagotuj. Gdy zmiękną przetrzyj przez sitko lub zmiksuj blenderem. Dopraw i gotuj dalej ok 2-3 godziny do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Jeśli masz gotową kostkę rosołową z przepisu powyżej, dodaj łyżkę lub 2 do garnka z wodą, jeśli nie zagotuj bulion. Następnie dodaj 2 łyżki koncentratu, ok. pół szklanki śmietany, zagotuj. POdawaj z ryżem, makaronem, czym lubisz.