Bez kategorii Kuchnia

Kapusta kiszona dla zdrowia

Uważa się, że już 2000 lat temu Chińczycy znali jej zdrowotne zalety. Ze względu na proces fermentacji, któremu podlega, kapusta kiszona oferuje nadzwyczajne korzyści odżywcze i zdrowotne. Podczas procesu fermentacji wytwarzają się korzystne probiotyki. Probiotyki to bakterie, które zapewniają potężne korzyści zdrowotne. Dzięki nim żywność lepiej się przyswaja, co zwiększa zdolność jelit do wchłaniania zawartych w niej witamin i minerałów. Jest bogata w błonnik pokarmowy i zawiera witaminy C i K, potas, wapń i fosfor, dzięki czemu jest tak dobra dla zdrowia.

Kapusta kiszona dla zdrowia jelit

Probiotyki zawarte w kiszonej kapuście, są pierwszą linią obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie, pracę jelit i ogólny stan zdrowia. Pomagają też poprawić równowagę bakteryjną w jelitach po zaburzeniu ich np. przez zastosowanie antybiotyków. Badania pokazują również, że pomagają zmniejszyć gazy, biegunkę, wzdęcia i zaparcia. Zmniejszają też objawy związane z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Z kolei zawarte w kapuście kiszonej enzymy pomagają rozłożyć składniki odżywcze na mniejsze, a co za tym idzie lepiej przyswajalne cząsteczki.

Wzmacnia odporność

Probiotyki i składniki odżywcze wzmacniają również odporność organizmu. Po pierwsze, bakterie zamieszkujące jelita mogą mieć silny wpływ na układ odpornościowy. Probiotyki znajdujące się w kiszonej kapuście mogą pomóc poprawić równowagę bakterii w jelitach, co pomaga w utrzymaniu zdrowej ich wyściółki. Silniejsza wyściółka jelit pomaga zapobiegać wchłanianiu się  niepożądanych substancji do organizmu. Utrzymanie zdrowej flory jelitowej pomaga również zapobiegać rozwojowi szkodliwych bakterii, a nawet może zwiększyć produkcję naturalnych przeciwciał.

Po drugie kapusta kiszona jest bogata w witaminę C i żelazo, które przyczyniają się do zdrowego układu odpornościowego. Spożycie większej ilości witaminy C pomaga nie tylko zapobiegać przeziębieniom, ale także je zwalczyć.

Kapusta kiszona dla zdrowia mózgu

Coraz więcej badań pokazuje, że zdrowie naszych jelit ma wpływ na pracę naszego mózgu. Sfermentowana, probiotyczna żywność, taka jak kapusta kiszona, przyczynia się do tworzenia zdrowej flory jelitowej. Według naukowców może to pomóc zmniejszyć stres i zachować zdrowie mózgu. Stwierdzono, że probiotyki poprawiają pamięć i zmniejszają objawy lęku, depresji, autyzmu, a nawet zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych. Z kolei składniki takie jak magnez i cynk mają pozytywny wpływ na nasz nastrój.

Zobacz też, jakie zdrowotne właściwości ma cynamon:

http://naturalniezdrowa.pl/cynamon-i-jego-wlasciwosci/

Możesz również polubić…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *