Bez kategorii Kuchnia

Jajka- samo zdrowie!

Jajka są częścią naszej diety od tysiącleci, ale wciąż dowiadujemy się, jak korzystne mogą być dla zdrowia człowieka.  Tanie i łatwodostępne, dzięki czemu tak chętnie po nie sięgamy. Są one naładowane składnikami odżywczymi, z czego niektóre z nich ciężko znaleźć w innych źródłach. Mimo to często jeszcze napotykamy się na stwierdzenia, że nie powinno się jeść ich dużo. Jajka są oskarżane o podnoszenie cholesterolu i prowadzenie do chorób serca. Jak to wygląda na prawdę?

Wartości odżywcze jajek

Jajka są bardzo dobrym źródłem wysokiej jakości białka. Ponad połowa białka jaja znajduje się w białku jaja zawiera również witaminę B2 i mniejsze ilości tłuszczu niż żółtko. Jajka są bogatym źródłem selenu, witaminy D, B6, B12 oraz minerałów, takich jak cynk, żelazo i miedź. Żółtka jaj zawierają nieco więcej kalorii i tłuszczu niż białka. Mimo to nie należy ich wyrzucać, ponieważ źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K oraz lecytyny, związku umożliwiającego emulgowanie w recepturach takich jak holenderski czy majonez.

Dobrej jakości jajka zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, jednak zależy to od tego, czym kurczaki były karmione. Jajka są uważane za „kompletne” źródło białka, ponieważ zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie syntetyzować w naszym organizmie i musimy pozyskać z naszej diety.

Jedno średnie jajko (gotowane) zawiera:

  • 84 kalorie
  • 8,3 g białka
  • 5,7 g tłuszczu
  • 1,6 g tłuszczu nasyconego

Jajka sycą i wspomagają odchudzanie

Dzięki zawartości składników odżywczych są jedne z najzdrowszych pokarmów, jakie można spożywać w celu kontroli wagi. Badania wykazały, że jedzenie jajek zwiększa uczucie sytości dzięki:

  • Zwiększaniu poziomu hormonu, który pomaga poczuć się sytym po jedzeniu
  • Opóźnianiu tempa, w jakim pokarm opuszcza żołądek

Spożywanie jajek może również pomóc zmniejszyć wahania poziomu glukozy i insuliny, co może przynieść korzyści w zakresie kontroli wagi. Jajka są pełne wysokiej jakości białka, co czyni je idealnym elementem w każdej diecie. Dzięki właściwościom sycącym są polecane dla każdego, kto chce zadbać o sylwetkę.

Są niezastąpionym źródłem witaminy B4

Witamina B4 uczestniczy w tworzeniu oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek, kontrolowaniu funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca oraz pracy mózgu związanej z pamięcią. Jak wynika z badań cholina wpływa na poprawę długotrwałej pamięci. Niektórzy specjaliści przekonują, że dieta zawierającą dużą ilość przyswajalnej  choliny (dieta  jajeczna) może ograniczać ryzyko wystąpienia demencji, otępienia charakterystycznego dla Alzhaimera. Witaminie B4 przypisuje również rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nowotworów.

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?

Krótka odpowiedź brzmi: nie, absolutnie nie.

Najnowsze badania nie ograniczają liczby jaj, które przeciętni, zdrowi ludzie mogą zjeść. Naukowcy stwierdzają, że jajka prawie nie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i zalecają regularne spożywanie jaj w ramach diety bogatej w pełnowartościową żywność i ubogiej w tłuszcze nasycone. Badania wykazały również, że jajka są bezpieczne do codziennego spożywania. Przeprowadzono szereg badań, zarówno w badaniach klinicznych, jak iw ankiecie obejmującej ponad 84 000 Australijczyków i odkryło, że spożycie jaj jest w rzeczywistości powiązane z wieloma pozytywnymi skutkami zdrowotnymi.

Jedz jajka na zdrowie i zajrzyj do naszych innych artykułów:

http://naturalniezdrowa.pl/dieta-w-depresji/

Możesz również polubić…

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *