Bez kategorii Kuchnia

Dieta niskowęglowodanowa- zamień produkty mączne na… cukinie? Przepisy

Dieta niskowęglowodanowa to taka, która ogranicza węglowodany, występujące głównie w słodkich potrawach, makaronie i chlebie. Zamiast nich, jesz bardziej naturalną żywność, w tym białka, tłuszcze i warzywa. Tak sposób żywienia zyskuje ostatnio coraz więcej zwolenników, ze względy między innymi na możliwość dość szybkiej utraty wagi, ale także na badania pokazujące jego pozytywny wpływ na zdrowie.

Dieta niskowęglowodanowa dzieli się na kilka rodzajów- Low Carb, LCHF (wysokotłuszczową) oraz ketogeniczną. Jednak ta ostatnia jest najbardziej restrykcyjna- wymaga przejścia okresu adaptacji oraz dokładnego mierzenia makroskładników w diecie. Po okresie adaptacji organizm wchodzi w stan ketozy, dzięki któremu korzysta z tłuszczu jako źródła energii. Aby sprawdzić, czy organizm jest w tym stanie należy mierzyć ilość ketonów we krwi, najlepiej przy pomocy glukometru.

https://hpdiagnostyka.pl/pl/c/Glukometry/27

Jednak wiele osób nie wyobraża sobie życia bez makaronów, pieczywa, czy ziemniaków. Dziś przedstawimy Wam kilka przepisów, w których główną rolę zagra cukinia.

Dlaczego cukinia?

Jest lekko strawnym i łagodnym w smaku warzywem. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, za to zawiera całą masę witamin- B1, C, K, a także potas, żelazo oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa też na procesy trawienne. Ponadto w 100g zawiera 21 kcal.

Makaron z cukinii

Tak na prawdę można go zrobić na masę sposobów. Wydrążamy gniazdo nasienne, następnie cukinie należy pokroić na makaron, spaghetti przy pomocy specjalnej maszynki lub wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojony makaron. Wrzucamy na patelnię skropioną oliwą z oliwek, można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ważne, aby smażył się tylko kilka minut, najlepiej smakuje al dente.

Następnie dodajemy wybrane składniki- można tylko posypać parmezanem, zrobić bolognese lub sos serowy. Świetnie też sprawdzi się podany do obiadu zamiast np. ziemniaków.

Zapiekanka z cukinii

Cukinie należy pokroić na talarki i wyłożyć spód naczynia żaroodpornego. Następnie położyć warstwę dowolnych dodatków, na przykład:

  • Przesmażone mięso mielone z cebulą
  • Smażony kurczak
  • Pomidory, pieczarki

Układamy drugą warstwę talarków i polewamy wszystko śmietaną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od jego mocy, my to robimy ok. 30 min w 180 stopniach.

Cukinie faszerowane

Do wykonania tego przepisu potrzebujemy dość dużych cukinii. Wydrążamy z nich środek i faszerujemy ulubionymi składnikami. My polecamy podsmażone mięso mielone z cebulą lub w wersji wege smażone pieczarki oliwki i cebulę. Posypujemy obficie serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od jego mocy, my to robimy ok. 25 min w 180 stopniach.

Smacznego 🙂

Zobacz też:

http://naturalniezdrowa.pl/dieta-ketogeniczna-i-low-carb-czym-sie-roznia/

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *