Kuchnia Styl życia

Dieta dobra dla serca

Dieta dobra dla serca może przynieść wiele korzyści. Zdrowe odżywianie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej i powstrzymać przybieranie na wadze, zmniejszając ryzyko cukrzycy i nadciśnienia. Może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów.

Dieta zbilansowana

Każdy powinien dążyć do dobrze zbilansowanej diety. Najlepszym sposobem na zrozumienie tego jest myślenie o żywności w grupach żywności.

Polecamy jeść:

  • dużo owoców i warzyw
  • dużo produktów bogatych w skrobię, takich jak chleb, ryż, ziemniaki i makaron. W miarę możliwości wybieraj odmiany pełnoziarniste
  • trochę mleka i produktów mlecznych
  • niektóre mięso, ryby, jajka, fasola i inne źródła białka
  • tylko niewielką ilość żywności i napojów bogatych w tłuszcze i / lub cukier.

Kiedy tylko możesz, wybieraj produkty o niższej zawartości tłuszczu i cukru.

Dieta dobra dla serca- kwasy Omega-3

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk, są obciążone kwasami tłuszczowymi omega-3, które zostały szeroko przebadane pod kątem ich korzyści dla zdrowia serca. Ich spożycie obniża rozkurczowe ciśnienie krwi. Częste spożywanie ryb obniża całkowity poziom cholesterolu, trójglicerydów we krwi, cukru we krwi na czczo i skurczowego ciśnienia krwi.

Jeśli nie jesz dużo owoców morza, olej rybny jest kolejną opcją, aby uzyskać dzienną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3. Wykazano, że suplementy zawierające olej rybny obniżają poziom trójglicerydów we krwi, poprawiają czynność tętnic i obniżają ciśnienie krwi

Tłuszcze dieta dobra dla serca, czyli dobre tłuszcze

Dieta dobra dla serca powinna skupiać się na zdrowych tłuszczach. Aby pomóc zachować zdrowe serce:

  • Zastąp tłuszcze nasycone niewielkimi ilościami tłuszczów jedno- i wielonienasyconych
  • Ogranicz pokarmy zawierające tłuszcze trans.
  • Należy również pamiętać, że wszystkie tłuszcze i oleje są wysokokaloryczne, więc nawet tłuszcze nienasycone należy stosować w niewielkich ilościach.

Tłuszcze nasycone. Zbyt dużo tłuszczów nasyconych może zwiększyć ilość cholesterolu we krwi, co może zwiększyć ryzyko rozwoju choró serca.

Tłuszcze nienasycone. Zdrowszym wyborem są tłuszcze nienasycone, którymi mogą być tłuszcze jednonienasycone (na przykład oliwa z oliwek, olej rzepakowy, migdały, nienasycone orzechy nerkowca i awokado) lub tłuszcze wielonienasycone (w tym olej słonecznikowy i roślinny, orzechy włoskie, nasiona słonecznika i tłuste ryby).

Tłuszcze trans. Przetworzone tłuszcze, zwane jako tłuszcze trans, są najbardziej niebezpieczną odmianą. Poza tym, że są najbardziej kaloryczne, najszybciej podnoszą poziom złego cholesterolu. Więcej:

http://naturalniezdrowa.pl/tluszcze-trans-dlaczego-tak-nam-szkodza/

Czosnek

Od wieków czosnek był używany jako naturalny środek na różne dolegliwości. W ostatnich latach badania potwierdziły jego silne właściwości lecznicze i odkryły, że czosnek może nawet pomóc w poprawie zdrowia serca. Dzieje się tak dzięki obecności związku zwanego allicyną, o którym uważa się, że ma wielorakie działanie terapeutyczne. Pamiętaj, aby spożywać czosnek na surowo lub zmiażdżyć go i odstawić na kilka minut przed gotowaniem. Pozwala to na tworzenie allicyny, maksymalizując jej potencjalne korzyści zdrowotne.

Sprawdź porady o zdrowym odżywianiu na:

https://zdrowydiabetyk.pl/

Możesz również polubić…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *