Kuchnia Styl życia

Dlaczego potrzebujesz magnezu

Potrzebujesz magnezu do wielu zadań. Bierze on udział w ponad 300 reakcjach chemicznych w organizmie. Mięśnie potrzebują tego minerału do kurczenia się, ponieważ nerwy potrzebują go do wysyłania i odbierania wiadomości. Utrzymuje stabilne bicie serca i wzmacnia układ odpornościowy. Większość ludzi może uzyskać wystarczającą ilość magnezu, jedząc pokarmy, takie jak zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, fasola, orzechy i ryby.

Potrzebujesz magnezu dla odporności

Magnez ma silny wpływ na układ odpornościowy, dlatego że zwiększa jego sprawność. Przyśpiesza on dojrzewanie limfocytów, dzięki czemu zwiększa sprawność sił obronnych organizmu oraz odpowiedź układu immunologicznego. Ta właściwość sprawia też, że magnez wspomaga walkę z infekcją, skracając czas choroby.

Magnez zapobiega cukrzycy

Niedobór magnezu często jest powiązany z insulinoopornością, która ma kluczowe znaczenie dla rozwoju cukrzycy typu 2 . Z drugiej strony zwiększenie spożycia magnezu prawdopodobnie zmniejsza ryzyko rozwoju choroby przewlekłej. Badania pokazują, że spożywanie 100 miligramów (mg) magnezu poprzez spożywanie pokarmów bogatych w ten minerał może zmniejszyć ryzyko choroby o 15 procent. Zastrzegamy, że suplementację magnezu w celu zmniejszenia ryzyka choroby należy skonsultować z lekarzem, oraz przeprowadzić niezbędne badania.

Sprawdźcie więcej informacji o wpływie magnezu na cukrzycę:

https://zdrowydiabetyk.pl/magnez-czy-jego-niedobor-to-tylko-bolesne-skurcze-miesni/
https://zdrowydiabetyk.pl/magnez-czy-jego-niedobor-to-tylko-bolesne-skurcze-miesni/

Sprawdź też:

http://naturalniezdrowa.pl/czym-jest-hipoglikemia-objawy-i-przyczyny/

Magnez w walce z depresją

Magnez odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu i nastroju, a jego niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji. Jedna analiza na ponad 8800 osób wykazała, że ​​osoby w wieku poniżej 65 lat z najniższym spożyciem magnezu miały o 22% większe ryzyko depresji. Niektórzy eksperci uważają, że niska zawartość magnezu, przy jednocześnie dużej zawartości tłuszczy wysoko nasyconych w przetworzonej żywności może powodować wiele przypadków depresji i chorób psychicznych.

Na co jeszcze wpływa magnez

  • Skórcze mięśni.  Magnez, razem z wapniem i potasem wpływa na prawidłowe napięcie zarówno mięśni szkieletowych jak i mięśni gładkich, budujących kluczowe organy wewnętrzne. 
  • Układ sercowy. Magnez zachowuje się wobec mięśnia sercowego odwrotnie niż wapń. Zmniejsza przewodnictwo i pobudliwość, dzięki czemu chroni serce, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu.
  • Ma właściwości przeciwzapalne. Niskie spożycie magnezu wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym, który jest jednym z czynników wywołujących starzenie się, otyłość i przewlekłe choroby.
  • Przewód pokarmowy. Uczestniczy w syntezie enzymów i soków trawiennych oraz usprawnia czynność wątroby. Jest jednym z pierwiastków, które kontrolują transport substancji pomiędzy komórkami, tym samym jest odpowiedzialny za prawidłowe wchłanianie produktów odżywczych.
  • Układ kostny. Magnez jest niezbędny dla rozwoju kości i ich mineralizacji, ponieważ aktywuje wiele enzymów, które uczestniczą w procesie tworzenia kości. Nieorganiczne związki magnezu wchodzące w skład kości zwiększają ich odporność na złamania. Właśnie dlatego znaczenie magnezu w profilaktyce osteoporozy jest równie ważne jak wapnia.

Pokarmy bogate w magnez

Następujące pokarmy są dobre lub doskonałe źródła magnezu:

  • Pestki dyni: 46% RDI w jednej czwartej filiżanki (16 gramów)
  • Szpinak: 39% RDI w filiżance (180 gramów)
  • Botwina: 38% RDI w filiżance (175 gramów)
  • Gorzka czekolada (70–85% kakao): 33% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)
  • Halibut: 27% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)
  • Migdały: 25% zalecanego dziennego spożycia w jednej czwartej filiżanki (24 gramy)
  • Orzechy nerkowca: 25% RDI w jednej czwartej filiżanki (30 gramów)
  • Makrela: 19% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)
  • Awokado: 15% ZDS w jednym średnim awokado (200 gramów)
  • Łosoś: 9% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)

Możesz również polubić…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *