Kuchnia Styl życia

Dieta Ketogeniczna i jej zalety

Ostatnio coraz większą popularność zdobywa dieta ketogeniczna. Jedni uważają ją za najlepszy styl życia, inni za najgorszy. Jak ta dieta wpływa na organizm człowieka? Czy jest taka zła, jak ją malują?

Dieta ketogeniczna- założenia

W diecie ketogenicznej głównym założeniem jest wprowadzenie organizmu w stan Ketozy. Chodzi w nim o to, by pozbyć się z diety cukrów i węglowodanów, dzięki czemu organizm zaczyna pobierać energię z tłuszczu. Co więcej, w diecie ograniczamy też gliken, co sprawia, że organizm nie zatrzymuje wody w mięśniach, dzięki czemu waga spada bardzo dynamicznie. Jednak osoby przebywające na tej diecie długo przestrzegają, aby nie traktować jej jako diety odchudzającej, a styl odżywiania.

Jak wygląda dieta ketogeniczna?

W standardowych dietach ok 50% przyjmowanych przez nas wartości odżywczych stanowią węglowodany, więc są one głównym źródłem energii. Złożeniem diety ketogenicznej jest zredukowanie ich do minimum, a więc maksymalnie 30g dziennie. Najwięcej, nawet 80% składników mamy pozyskiwać z tłuszczu, pozostałą część należy dopełnić białkiem i niewielką ilością węglowodanów. Dzięki temu organizm uczy się korzystać z tłuszczu, a nie glukozy, w rezultacie prowadzi to do redukcji masy ciała oraz utrzymywania jej później na optymalnym poziomie.

Czego unikać na diecie ketogenicznej?

Tak jak pisaliśmy wcześniej, na tej diecie konieczne jest zredukowanie węglowodanów, więc zakazane są takie produkty jak:

  • Chleb
  • Ryż
  • Ziemniaki
  • Makaron
  • Kasza
  • Ciasta
  • Wszystkie produkty pochodzenia mącznego
  • Cukier
  • Warzywa strączkowe

Co jeść na diecie ketogenicznej?

Wiele z wyżej wymienionych produktów to podstawa diety większości z ludzi, ponieważ jesteśmy do nich przyzwyczajeni od zawsze. W tym akapicie opiszemy produkty, które można, a nawet trzeba spożywać na tej diecie.

  • Tłuste ryby, najlepiej morskie, na przykład łosoś czy tuńczyk
  • Sery żółte
  • Tłusty twaróg
  • Wołowina, wieprzowina, w tym także boczek
  • oleje lniane, oliwa z oliwek, olej kokosowy itp.
  • Smalec
  • Jajka
  • Masło orzechowe
  • Awokado
  • Drób
  • Orzechy

Zalety Diety ketogenicznej

Oczywiście powodem, dla którego dieta ta jest najczęściej wybierana jest spadek wagi. Dzięki niemu reguluje się też praca naszego serca i innych organów. Obniża się również ciśnienie tętnicze i oraz zmniejsza się poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy. Ketoze stosuje się też w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy, a nawet choroby Alzheimera, Parkinsona, autyzmu, stwardnienia zanikowego bocznego, nowotworów mózgu, bóli głowy oraz zaburzeń snu.

Możesz również polubić…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *