Bez kategorii Kuchnia

9 zdrowotnych właściwości czarnego pieprzu

Jego nazwa pochodzi od sanskryckiego słowa pippali , był kiedyś znany jako czarne złoto. Ma jedną z najdłuższych historii jako poszukiwana przyprawa, ze względu na jej zdolność do aromatyzowania potraw, działania jako konserwant i dodawania ciepła do potrawy. Czarny pieprz, oprócz właściwości wzmacniających smak, oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy 9 korzyści dla naszego zdrowia, dzięki spożywaniu czarnego pieprzu.

Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu, a dokładniej piperyny

  • Pomaga w odchudzaniu. Po pierwsze czarny pieprz przyśpiesza pracę naszego metabolizmu. Po drugie hamuje wzrost komórek tłuszczowych i przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
  • Wzmacnia układ odpornościowy. Może też zmniejszać apetyt. W małym badaniu 16 osób dorosłych zgłosiło zmniejszenie apetytu po wypiciu napoju na bazie czarnego pieprzu w porównaniu z wodą smakową.
  • Skutecznie oczyszcza nasz organizm z toksyn.
  • Poprawia pracę układu trawiennego.
  • Jest wspaniałym antydepresantem, ponieważ piperyna przyczynia się do stymulacji układu nerwowego i poprawy nastroju.
  • Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, gdyż posiada wiele przeciwutleniaczy. Nadmiar wolnych rodników może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Na przykład powiązano go ze stanem zapalnym, przedwczesnym starzeniem się, chorobami serca i niektórymi nowotworami
  • Jest skutecznym środkiem na wzdęcia.
  • Zapobiega chorobom wieku starczego. W szczególności wykazał potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych ze zwyrodnieniowymi chorobami mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona 
  • Symuluje nasz mózg, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.
http://naturalniezdrowa.pl/ocet-jablkowy/

Zajrzyj też tu:

https://www.facebook.com/naturalniezdrowa

Możesz również polubić…

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *