Kuchnia Styl życia

Czerwone wino- jak wpływa na zdrowie

Czerwone wino jest częścią wydarzeń społecznych, religijnych i kulturalnych od tysięcy lat. W średniowiecznych klasztorach wierzono, że ich mnisi żyją dłużej, częściowo dzięki regularnemu, umiarkowanemu piciu wina. W ostatnich latach nauka wykazała, że ​​twierdzenia te mogą być prawdziwe.

Czerwone wino- właściwości

Czerwone wino posiada korzyści zdrowotne dzięki zawartości przeciwutleniaczy, właściwościach przeciwzapalnych i regulujących poziom lipidów. Wytwarzane jest z pokruszonych ciemnych winogron – jest źródłem resweratrolu, naturalnego przeciwutleniacza zawartego w skórce winogron.

Przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie. Stres oksydacyjny ma wyraźny związek z wieloma chorobami, w tym nowotworami i chorobami serca. Całe winogrona i jagody są lepszym źródłem resweratrolu niż czerwone wino, a ze względu na zagrożenie dla zdrowia związane z piciem alkoholu, uzyskanie przeciwutleniaczy z pożywienia będzie prawdopodobnie zdrowsze niż picie wina.

Jednak wybierając między napojami alkoholowymi, czerwone wino może być zdrowsze niż inne.

Czerwone wino może zwalczać stany zapalne

Wino zawiera związki o właściwościach przeciwzapalnych. Stany zapalne mogą w dłuższej perstektywie zwiększać ryzyko chorób, takich jak choroby serca, zaburzenia autoimmunologiczne i niektóre nowotwory. Dlatego najlepiej jak najbardziej zapobiegać tego typu zapaleniom. Przewlekłe zapalenie można zmniejszyć poprzez zdrową dietę, redukcję stresu i ćwiczenia. Wiele pokarmów ma moc zmniejszania stanu zapalnego, a jednym z nich jest wino. Innym dobrym źródłem jest olej lniany, o którym pisaliśmy tu:

http://naturalniezdrowa.pl/olej-lniany/

Badania sugerują, że związek zwany resweratrolem w winie ma właściwości przeciwzapalne i może korzystnie wpływać na zdrowie. Jedno badanie z udziałem 4461 osób dorosłych wykazało, że umiarkowane spożycie wina było powiązane ze zmniejszoną reakcją zapalną. Co więcej, w badaniu obejmującym 2900 kobiet osoby, które codziennie piły kieliszek wina, miały znacznie zmniejszone wskaźniki stanu zapalnego w porównaniu z kobietami, które powstrzymały się od alkoholu.

Chociaż badania są obiecujące, potrzeba ich więcej, aby lepiej zrozumieć właściwości przeciwzapalne wina.

Zdrowie psychiczne

Badania wykazują, że spożywanie kieliszka czerwonego wina 5 do 7 razy w tygodniu poprawia zdrowie psychiczne i zapobiega depresji. UWAGA jednak, ponieważ nadmierne spożycie alkoholu sprzyja pojawieniu się depresji i obniżeniu nastroju.

Nadciśnienie

Naukowcy twierdzą, że resweratrol – przeciwutleniacz w czerwonym winie – może obniżać ciśnienie krwi i zwiększać poziom cholesterolu HDL (dobrego). Dzieje się tak dzięki temu, że związki czerwonego wina zwane procyjanidynami pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne. Wiele osób uważa, iż ​​to alkohol działa odprężająco, ale badania wskazują, że bezalkoholowe czerwone wino również może obniżyć ciśnienie krwi. To może być zdrowsza opcja.

Należy jednak pamiętać, że picie zbyt dużej ilości alkoholu może powodować nadciśnienie i nieregularny rytm serca.

Możesz również polubić…

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *